Kertész leszek, fűt nevelek

Hogy ne a szomszédé legyen zöldebb

Szerző: Füstös Kamilla

Ha eleged van abból, hogy a feketegazdaságot gyarapítod a kapualjban vásárolt kétes minőségű fűvel, bátran nekiláthatsz az otthoni termesztésnek. Ily módon nemcsak abban lehetsz biztos, hogy a termés homoktól, üvegszilánktól és szárított zöldborsótól mentes (a legújabb, de legalább nem egészségkárosító holland divat), hanem a lebukás kockázatát is minimálisra csökkentheted. Termeszteni pedig nem is olyan nehéz.
 

Az alábbi információk kizárólag saját használatra történő nevelésnél alkalmazandók! Kifejezetten tilos a terméssel kereskedni, vagy azt átadni, és senkinek sem szabad elárulni, hogy mi zajlik a nevelősátorban vagy a szekrényben! Így lehetünk teljes biztonságban.
Jorge Cervantes az előző oldalakon elegendő információval szolgál ahhoz, hogy a számunkra megfelelő mag kiválasztását követően hozzáláthassunk a neveléshez. A mag beszerzését intézze mindenki, ahogy tudja – a jelenlegi törvények miatt Magyarországon ez nem lehetséges.
A téli időjárás akadályozza a kültéri termesztést, de beltéren is előállítható ugyanaz a környezet. Ehhez az alábbi elemekről kell gondoskodnunk: napfény (speciális lámpák), évszakváltozások (időzítők), friss levegő (elszívó), szél (állóventilátor), föld (virágföld és cserepek) és eső (víz és tápanyag) – a legközelebbi grow-shopban segítenek ezek kiválasztásában. Nem árt, ha van némi ismeretünk a növény természetes életciklusáról.

A csíráztatás
kültéri és beltéri termesztésnél is az első lépés. A magok alapvetően nagyon szárazak, sok vizet kell felszívniuk, mielőtt megnyílnának. Egy pohár ásványvízbe helyezve egy ideig lebegnek, majd amikor már elegendő nedvességet szívtak magukba, elsüllyednek, és megkezdődik a csírázás. Az ültetést még ki nem csírázott állapotban, 5-6 órával a süllyedést követően végezzük el.
Helyezzük egy földdel teli, kisebb méretű cserépbe a magot egy centiméter mélyre. A földet tartsuk nedvesen (ne vizesen!), amíg az első levelek előbújnak. Hogy erősebb legyen a növényünk, az öntözővízzel keverve adagolhatunk egy kevés gyökérstimulálót, de vigyázzunk vele, mert túladagolva megégeti a gyökereket.
A fiatal palántáknak nincs szükségük olyan intenzív fényre, mint a virágzási időszakban járó növénynek. Ha magasabb növényeket szeretnénk nevelni, célszerű néhány hetente nagyobb cserépbe költöztetni őket. Ha viszont zömök növényre vágyunk, az elágazástól kissé feljebb elvághatjuk a fűszárat.
Ne felejtsük el 2-3 naponta meglocsolni, ha a termőföld szárazzá válik. Először a sziklevelek (cotyledon) jelennek meg, majd az egyujjú levelek. Őket követik a három- és végül ötujjú levelek, a folyamat akár tizenhárom ujjat is eredményezhet. Ha még nem tetted, mindenképp jelöld meg a növényeket, és vezess naplót növekedésükről. Ez már


a növekedési fázis,
ahol a növénynek napi 18 óra fényre és 6 óra megszakítatlan teljes sötétségre van szüksége. A teljes növekedési folyamat 1-2 hétig tart a kisebb, akár 5-6 hónapig a nagyobb növényeknél. Öntözni kétnaponta kell, ha a termőföld felső rétege szárad. Amennyiben a föld még nedves a második napon, akkor túl sok vizet kapott, és csökkenteni kell az adagot, hogy megelőzzük a gyökerek felső rétegének lesüllyedését. Ebben az időszakban a növény szereti a nitrogént (N), így speciális, növekedésgyorsító szerves tápoldatokat is adhatunk az öntözővízhez. A pH-értéket 5,8–6,8 között kell tartani.

A virágzási szakasz
a fényviszonyok megváltoztatásával kezdődik. Amint a növény 12 óra fényt és 12 óra megszakítatlan sötétséget kap, elkezd virágozni. A fény/sötétség arányát szigorúan be kell tartani, nehogy megzavarjuk a növény természetes életciklusát. Lassacskán, nagyjából a virágzás harmadik-negyedik hetében néhány levél sárgulni kezd, ezeket szedjük le. Az öntözést az eddigiekhez hasonlóan kell végrehajtani, de a nitrogént cseréljük foszfor (P) és kálium (K) tartalmú tápszerre. Ez erősíti a növényt, és nagyobb terméshozamot eredményez. Az utolsó két hétben viszont mindenképpen hagyjuk abba a tápszerek adagolását. Ily módon fokozható a termés íze és minősége, mivel a növény ez idő alatt kiüríti magából a hozzáadott tápszereket. Amint a növény befejezi a virágzást, a gubók éretté, a virágok gyantássá válnak.
Hamarosan kézbe vehetjük a termést, a következő lépés ugyanis

az aratás és szárítás.
Amint a THC-tartalommal teli kristályok beérnek, elérkezik az ágazat levágásának ideje.  Ezután fejjel lefelé lógatva sötét, száraz, lehetőleg 15-18 °C hőmérsékletű helyen, nagyjából két hétig kell szárítani. Maximum három hét elteltével, amikor a növény szára könnyen kettétörik (és nem szakad!), levághatjuk a terméseket az ágakról. Előtte azonban mindenképp szabaduljunk meg a levelektől, még a kisebbektől is, melyek a termés körül helyezkednek el. Ezeket később felhasználhatjuk teához, süti vagy akár kif készítéséhez. Már majdnem fogyasztásra kész a termés, de még célszerű lehet egy rövid


érlelési szakasz,
mivel jót tesz, ha a teljesen kiszárított kannabiszt hermetikusan lezárjuk. Használhatunk befőttesüveget vagy több réteg műanyag zacskót. Sötétben kell tartani még körülbelül 2-4 hónapig, amitől kissé megváltozik a színe. Az érési folyamatnak köszönhetően az íze és aromája pikánsabb, egyedibb lesz. Fontos tudni: számos hibát követhetünk el, míg megtanuljuk a termesztés fortélyait. A fent felsorolt lépések jó kiindulási alapok, de mindenkinek megvan a maga módszere. Mindenki a saját hibáiból tanul, és többször próbálkozik, míg végül sikerül elsajátítania a termesztés valós művészetét. De ez ne szegje kedvünket. Kellemes kertészkedést!

Hozzászólások

Új hozzászólás
KicsiEko - 2012-11-21 - 14:15:40

hőfok

Körülbelül mi az ideális hőfok a növények számára , páratartalom számít e ?

SativA - 2015-11-21 - 19:54:19

válasz

21-35 C alatt-felett nem túl kedvező neki !

Dilemma99 - 2016-01-07 - 21:36:24

Lámpa

Milyen fajta lámpa kell hozzá? Itt értem ,hogy milyen erősségű, méretű , energia gazdaságos vagy sem , milyen színű fénnyel, és hogy milyen típusú nem ajánlott semmiféleképpen ? ;)

ferenckicsi - 2016-01-27 - 21:22:44

Szia........

Dilemma99 ismerkedjünk kicsit.

Raszta_sziv_nemiszik - 2016-02-01 - 20:10:30

Erdeklodo

Engem is erdekelne ez a kerdes illetve, a viznek a locsolt mennyisege. És a viragzas elotti idoszak, hany nap utan valtsak at a 18/6-oras feny/sotetseg-bol, a 12/12 oras feny/sotetseg-be? A valaszt elore koszonom

WhiteWidow - 2016-05-11 - 21:42:14

Világítás csökkentése

Szia a nővénynek legalább 60 naposnak kell lennie hogy virágozzon(minimum) 18 órából szépen lassan lefelé félórával csökkentsük le és így érjük el a 12 órás világítást.PL:2Nap 17:30-2Nap17:00-2Nap16:30-2napig16:00 és így tovább. (persze ez jó néhány napot elvesz,de így nem kerül stressz helyzetbe a nővény és nem nyúlik meg!) ha további kérdésed van,szívesen válaszolok..

WhiteWidow - 2016-05-11 - 22:25:27

Lámpa

Szia HPS izzókat ajánlom leginkább,igaz hűteni kell,de megéri! és ha lehet a teljes színspektrummal rendelkezzen,ez azért jó,mert nem kell MH izzókat venni...ez az izzó jó a növekedési szakaszhoz és jó a virágzási szakaszhoz is ! én a 400w-osat ajánlom de ha nagyobb teljesítményre vágysz,semmikép sem vegyél 1000w-os izzót...vegyél 2x600w-os HPS izzót!.. hozzá vegyél egy Cool Tube-t reflektorral ! és ezt a lámpát a növénytől 30-45 cm-re kell rakni hogy nehogy megégjen.És mindig ellenőrizd hogy nem e melegek a legfelső levelek.. ha melegek akkor érdemes feljebb rakni a biztonság érdekében. Ez az izzó rendelkezik kék és piros fénnyel ami neki tökéletes.Még amit ajánlok az egy Led Lámpa 300-500w-os elég bőven 1-2 négyzetméterre.Ezeket a Led lámpákat érdemes külföldről rendelni ugyanis Magyarországon nem nagyon találsz nővénytermesztésre alkalmas lámpákat,ha meg igen akkor K*rva drágán..Ebay-ról megrendeled 30 000-ért ami igen is olcsó ahhoz képest,hogy múltkor néztem az itthoni árat és 300 000-volt egy minőségi lámpának sem mondható termék...(a Led Lámpa sokáig kitart és rendelkezik Hűtőelektronikávval,persze ha olyat választasz,és ne minden esetben de állítólag energia takarékosak...Igen használtam egyet bár azt nem cannabisra használtam hanem másnővényre.. de nem látszott meg a villanyszámlán hogy energiatakarékos lenne,pedig felvolt tüntetve a leírásban..Egyébként meg nagyon megszerettem,már 2 éve megvan semmi baja..bár csak csíráztatáshoz használom ...)Remélem sokat segíthettem,ha van még kérdésed szívesen válaszolok rá.Szia

ganjasmoker - 2016-03-12 - 20:02:47

..

Honnan érdemes magot venni ?

WhiteWidow - 2016-05-11 - 21:54:32

Vásárlás

Bécs(Ausztria) SeedBank(......) Minden esetre ne Hollandiából rendelj,alaposabban átvizsgálják a csomagot. (Mielőtt megrendeled nézd meg hogy hol is helyezkedik el a bolt,ha csak nem vagy jó földrajzból:D Egyáltalán nem rossz indulatból írtam,csak majd nem Hollandiából rendeltem..félre néztem..) de még van csomó bolt,csak nem mindegyik szállít Magyarországra.És van ahol ugyan az a fajta 50 euró és van ahol 25 euró.Remélem segíthettem.Ha további kérdésed van szívesen válaszolok! írj nyugodtan.

kiki - 2016-09-08 - 21:22:54

Vásárlás

Szia.
Kezdővagyok még a dologban.
Esetleg tudnál nekem segíteni mag vásárlásban?

WhiteWidow - 2016-05-11 - 22:01:52

Mag

Amilyen magot ajánlok benti,kinti termesztésre az a White Widow,Ak 47,Crystal Candy,Cream Mandarine F1 Fast Version,Chronic,Sweet Skunk F1,Dutch Dragon,,Big Bud ezek a jó fajta Marihuánák.(persze kinek mi a szíve vágya.. )

Attius - 2016-03-31 - 17:19:28

Kontaktot keresek

Sziasztok, nemrég regeltem az oldalra, respect érte. Sokat olvastam a napokban, szinte minden témában. Nem igazán látok nagy aktivitást az oldalon. Úgy értem cikkek jönnek, de hozzászólás alig.
Engem kertészkedés érdekelne, de lehet itt valakivel priviben dumcsizni kicsit erről? Előre is köszi ha valaki jelentkezik.

WhiteWidow - 2016-05-11 - 21:33:03

szia szívesen segítek !!!

szia szívesen segítek !!!

Husky - 2016-06-08 - 10:47:12

Klónozás

Üdv! Úgy látom tapasztaltabb tag vagy itt, és sajnos a klónozási technikámmal gondok vannak, remélem tudsz segíteni. Előre is köszi!

WhiteWidow - 2016-10-08 - 15:15:34

Klónozás

Szia Husky,nincs nagy tapasztalatom klónozásban,de tudok ajánlani egy oldalt: http://www.exkalapalatt.com/2015/06/22/klonozas/ remélem segíthettem,sok sikert! :)

Afazen - 2017-08-09 - 16:28:06

Indulással kapcsolatos kérdés

Szia!

Én egy panelban lakom, és gondolkozni kezdtem, hogy jó lenne ez a termesztés max. 2 főre...

Tudnánk priviben beszélgetni?

Viktor (Afazen)

legeslegnagyobbzsolt - 2017-12-28 - 19:35:10

WhiteWidow!?

Szia! Nekem esetleg tudnál segíteni? Nagyon hálás lennék érte. A válaszodat előre is köszönöm!

Rylie - 2016-04-28 - 20:14:57

Hali.

Engem az érdekelne, hogy lehet e a már szárított növény magját csiráztatni, vagy inkább kell egy normál magot szerezni.

ladykush - 2016-05-07 - 12:38:47

y

hali :)
en mar csiraztattam szaritott noveny magjabol, sot ki is nott de az nem lesz olyan jo mint egy eredeti magbol....

ladykush - 2016-05-07 - 12:43:20

heeelp

haliho! :)

van itt valaki aki tudna segiteni egy kezdonek? :D iden lesznek az elso lanyaim.. es jol jonne egy-ket tanacs/tipp gerillahoz :)

Sinsemilla79 - 2016-05-21 - 19:46:57

Gerilla

Ladykush!
Szia! kérdezz konkrétan! A vad riasztást mindenképp old meg és csigák ellen is védekezned kell!Alaposan nézz körül mielőtt oda mész a kerthez!telefont ne vigyél vagy ha igen néma legyen.Jól válaszd ki a helyett érje a nap min 8 órát, szeptemberben is amikor már alacsonyan van a nap!rovar ölő is fog kelleni!Kérdezz! segítek:)

Smatter - 2016-06-06 - 17:34:16

Sziasztok! A segítsegeteket

Sziasztok!

A segítsegeteket szeretném kérni. Eléggé új vagy a kerteszkedesben. Nagyon hálás lennék ha valaki segítene a kérdéseim megvalaszolasaban privat formában. Annak is nagyon hálás lennék ha valaki tudna ajánlani valami jó szakirodalmat amiben minden le van írva az elejetol a végéig.

Segítsegeteket előre is köszönöm!

Husky - 2016-06-08 - 10:54:26

Klónok támadása

Sziasztok! Sajnos rossz aránnyal klónozok, muszáj vagyok többet csinálni hogy 3-4 maradjon ami életképes. Az arány pedig elég sz*r. 20-2/3 marad meg. Propagátorban, clonexel, tőzeg koronban. A fény az egy energiatakarékos 100w-os izzó a hőmérséklet 21 fok. Előre is köszönöm a segítséget!

Sonaj - 2016-06-10 - 13:26:14

Fény

Hello Ablakban nevelem virágocskám ,szeretném a borult napok alkalmával megvilágítani. Lumen v. Lux értékek érdekelnének mennyi az ideális? válaszokat előre is köszönöm !

t3chhun - 2016-07-24 - 11:11:44

Kezdő

Meguntam mennyi pénzt kidobtam már rá hogy feketén vásároltam.Tudom minden le van írva pontosan. De nekem még is lenne 1-2 kérdésem.Valaki rám tudna írni privátban aki már tapasztalt?

Almavagyok - 2016-09-08 - 08:44:06

Segítség

Sziasztok ! nagyon érdekel a téma, valami tapasztaltabb ember nem segítene nekem esetleg ? Köszönöm a választ előre is :) üdv Alma

sexparaszt - 2016-09-13 - 07:34:19

milyen segítség?

miben kell a segítség? nekem is kellene némi informácio a vegyület kémiájárol...
mert tudom hogy az aceton jol oldja a gyantát, csak azt nem hogy bontja-e a THC CBD vegyületet? hol kaphatnék információt?

Jenez7 - 2016-09-23 - 11:37:32

Mag

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni. Itt lehet privátban beszélni valahogy? Bárki tudna segíteni a dologban aki rendelt már, esetleg többször.

Joskagyerek - 2016-09-25 - 21:45:31

Sziasztok új vagyok a

Sziasztok új vagyok a csoportban lenne pár kérdésem valaki priviben esetleg elmagyarázna pár dolgot nekem? mit pontosan hogyan is kell.?

kezdő420 - 2016-10-05 - 23:44:23

hőfok

Sziasztok az lenne a kérdésem hogy ak47 nek a 19 fok az nagyon alacsony vagy még éppen éppen belefér? Köszönöm a választ

WhiteWidow - 2016-10-08 - 15:14:04

Klónozás

Szia Husky,nincs nagy tapasztalatom klónozásban,de tudok ajánlani egy oldalt: http://www.exkalapalatt.com/2015/06/22/klonozas/ remélem segíthettem,sok sikert hozzá ! :)

Mrgreenjunior - 2016-10-22 - 19:05:14

Lámpa hűtés SoS SÜRGŐS!!!

Helló. Csináltam egy grow boxot és abban szeretném nevelgetni a "lányaimat", csak az az egy problémám van hogy a C° 35-38 között van és abba a dobozba nem nagyon akarom betenni a kicsikéim mig nem találok rá módot, hogy lehűtésem picikét a hőmérsékletet. Tudtok rá valami módot hogy sikeresen beállítsam az adott hőfokot? Ui.: ventillátort nem tudtam még beszerezni, mert nem tudom hol keressek akkorát amekkora befér egy gépháznak a dobozába, a pc ventillátort próbáltam kivenni de azt nem tudnám hogyan/hova bekötni mert annak nincs csatlakozója így nem tudom hova dugni. Köszi a segítséget/válaszokat előre is. Peace!

drex95 - 2016-10-25 - 10:13:31

Ventilátor

Szia szerintem egyszerű a válasz a kérdésedre, en is pcHHázba szeretnem építeni a kuckojukat. és szerintem a pc ventik egyszeru megoldasa hogy meg blankolod a kabeleket es siman össze kotod egy 12v-os adapterrel akár többet is mivel az a hő amit írtál nem reális növénynek. Ha tudtam segiteni, akkor viszont te is segíts nekem. Te milyen lámpát szereltel be?

Mrgreenjunior - 2016-10-31 - 23:43:15

Lámpa

Köszi a választ! Én csak egy sima 100W-os körtét. De szépen fejlődnek alatta a kicsik.

drex95 - 2016-10-25 - 10:05:12

Automatikusan viragzok

Sziasztok az én kérdésem az lenne, hogy az automatikusan viragzoknak is ugyan ez az eljaras vagy arra van külön mód? Minap vettem egy adagot abban találtam egy magot azt itt leirtak alapjan csiraztattam, es már kis is nyilt, kérdés csak annyi hogy ugyan ugy kell nevelni mint a nem automataflowering seeds-eket?

weed420 - 2016-10-28 - 20:53:15

Fogyasztás

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne,ha egy panel házban szeretnék lányokat nevelni(kb 40-50db),és ha napi 24 órába érné őket a fény (autoflowering),akkor az a rezsi villany számlán mennyire tűnne fel? Aggódnom kéne emiatt? Félek hogy túl feltűnő lenne,és Isten óvjon egy házkutatástól :O Előre is köszi a segítséget! Béke

Hufr - 2016-11-06 - 06:07:43

Kültér

Üdv!

Lehet ezen a fórumon privátba írni, egy hozzáértőnek?

Burino - 2016-11-09 - 23:54:47

Ikrek

Sziasztok :)
Kerdesem hogy napokban ultettem par magott hollandiaban es egyik ikerre sikeredett :) hagyhatom oket egyutz vagy valaszam szet oket?

ramaz55 - 2016-11-13 - 19:49:54

kezdő vagyok

Sziasztok!

Most tervezem a grow boxomat, ami 1,50x1,50x2 méter lenne. White Widow x Big Bud magot néztem ki. Az lenne a kérdésem, hogy mekkora virágcserépbe érdemes ültetni?
16 palánta ültetését tervezem, és 2 db 600W-os HPS-sel gondoltam a megvilágítását. Ez elég lenne-e hozzá?

Ak47 - 2016-11-16 - 05:34:50

KAPCSOLAT

Sziasztok ! Szeretném felvenni egy tapasztalt termesztővel a kapcsolatot ,segitségre van szükségem skype vagy bármi jöhet :) köszönöm

Ak47 - 2016-11-16 - 13:15:05

WhiteWidow

WhiteWidow látom nem vagy kezdő és bisztos vagyok benne hogy tudnál segiteni nekem , tudnánk privátban beszélni valahol oriási segitség lenne ? Köszönöm előre is.

Mr.Malloy - 2017-05-08 - 18:45:45

Első probám.

Sziasztok. Szeretnék segitséget kérni. Május 1-én ültettem 10 magot 6 szépen kikelt és növekszik. Mit tegyek velük? A segitségeteket előre is köszönöm. Valami privátabb dolog érdekelne társalgás céljábol. :D

BUD - 2017-06-27 - 13:21:36

Bővebb infó

Egy kicsit bővebben.
Pl:cserépben vanak vagy már kiűlteted.
Milyen tápoldat kap ha kap egyáltalán.
Ahoz hogy segítsünk több info kell.

kese1990 - 2017-05-13 - 11:11:11

help

Sziasztok ha küldenék képet valakinek tudnátok sgíteni beazonosítani rengeteget olvasgatok de jó lenne ha valaki meg tudná mondani hogy mire számitsak

dzsodzsy - 2017-05-23 - 08:26:16

segitsegeteket kerem

sziasztok tudna valaki segitteni automatamagot szeretnek venni, csak nem igazan ertek meg hozza valaki aki jartas tudna egy par sor leirast irni koxi elore is

Linett2016 - 2017-07-28 - 07:06:36

Panel

Sziasztok, kis segítséget kérnék, panel lakásban növöget a kislányom jelenleg kb. 88-89 cm magas a föld színétől egy 15 átmérőjű 20 cm magas cserépben.
A kérdésem hogy át kellene-e ültetnem nagyobb edénybe vagy hagyhatom ebbe? Befojásolja a cserép mérete hogy mekkora lesz vagy hogy így beérik-e. Teljesen kezdő vagyok.

calach - 2017-08-05 - 15:31:29

Fény

Hy!

A kérdésem az lenne, hogy a fény szakaszban konkrétan a napon kell legyen a növény, vagy csak világosban. ( pl terasz napos de az idő múlásával árnyékosabb lesz de világos)

Köszi előre is!
Pacsi

punker - 2017-08-20 - 09:00:15

a semmitől a mindenig!

Sziasztok!
Tudom nem mindenki idő milliomos,de ha mégis lenne valakinek egy kis ideje,el tudna mondani mindent az elejétől a végéig?szóval meg vannak a magjaim(chronic feminized),viszont addig nem akarom elkezdeni a növesztését amíg tisztában nem vagyok mindennel,nehogy véletlen rosszul süljön el,előre is köszönöm:)

Vagány - 2017-08-30 - 13:29:48

Medical

Sziasztok !
Engem az érdekelne hogy ha olajat szeretnek készíteni akkor is ki kell szárittani a növényt ?
Es ha esetleg valaki tudna növényt ajánlani hozzá az se lenne hátrány !
Mondjuk a legjobb harmat vagy esetleg ötöt hogy utána tudjak olvasni.
Előre is köszönöm !
Respekt az oldal uzemeltetőinek királyok vagytok peace !!

Marcel - 2017-09-07 - 21:16:45

Tudna valaki segiteni ?

Sziasztok . Nagyon uj vagyok az ültetés ügyben , 5napja ültettem egy magot ami fejlödik is ahogy kellene ._. Nos akerdesem az leenne hogy valakinek lenne e ideje az egesz folyamatot elmagyarazni lepesrol lepesre ? Elore is nagyon koszonom